Pizza włoska a amerykańska - czym się różnią i jak wygląda prawdziwa włoska pizza?

Prawdziwa włoska pizza i pizza w stylu amerykańskim to niemal dwa różne dania. O ile okazjonalny zjadacz tego przysmaku może nie być świadomy różnic pomiędzy nimi, o tyle zapalony entuzjasta tradycyjnej włoskiej pizzy nierzadko gotowy jest stanąć do walki o honor rdzennie włoskiego dania. Wszystko dlatego, że pizza amerykańska po prostu jest znacząco inna niż pizza włoska. Poznaj główne różnice i przybij piątkę miłośnikom opcji kulinarnej z Włoch lub Ameryki!

Pizza włoska vs. pizza amerykańska - źródło konfliktu

Chociaż geneza pizzy zawiera pewne smaczki dla pizzowych historyków - sięgające Grecji, Włoch i Neapolu, niebędącego w czasie powstania pizzy częścią Włoch - przyjęło się uważać, że tradycyjna jest włoska pizza, a każda wersja powstała w późniejszych latach i krajach to tylko wariacja na temat tradycyjnej włoskiej pizzy. Miłośnicy dania z Neapolu podkreślają też niekiedy, iż pizza włoska to jedyna prawdziwa pizza, a inne propozycje - w tym pizzę w stylu amerykańskim - uważają za nędzne podróbki.

W tym samym czasie miłośnicy pizzy amerykańskiej żywo argumentują, że pizza ma prawo mieć różne odmiany, tak jak różne odmiany ma chociażby spaghetti. Ponadto amerykańska pizza odznacza się innym ciastem i dodatkami niż włoski pierwowzór, co po prostu niektórym osobom odpowiada bardziej.

Prawdziwa, tradycyjna włoska pizza

Podstawowe wyróżniki tradycyjnej włoskiej pizzy - a zarazem aspekty odróżniające ją od amerykańskiej pizzy - to cienkie ciasto i skromne, najwyższej jakości dodatki. Prawdziwa włoska pizza musi być delikatna, ciasto nie może mieć wysokich brzegów, a na wierzchu nie powinny się znaleźć więcej niż trzy lub cztery składniki. Tak przynajmniej jest w teorii, ponieważ w praktyce pizza włoska dopasowana do gustów współczesnych miłośników tego dania nierzadko zawiera więcej składników. Zawsze jednak są to dodatki jakościowe, w miarę możliwości lokalne.

Tradycyjna włoska pizza to chociażby neapolitańska, sycylijska, calzone. Serem z reguły jest mozzarella, natomiast to wcale nie on jest najważniejszy. Pizza włoska zachwyca ciastem i sosem pomidorowym. Wierzch można polać oliwą.

Pizza amerykańska - pizza w stylu amerykańskim

Z czym kojarzy Ci się pizza amerykańska? Jeżeli na myśl przyszły Ci przepych i "wypasiony" charakter, masz dobrą intuicję! Pizza w stylu amerykańskim słynie z tego, że nie zna ograniczeń. Im więcej dodatków, tym lepiej. Nie ma też limitów co do rodzaju dodatków ani kompozycji smakowych. Ponadto ciasto musi być grrrube i puszyste. W całokształcie amerykańska pizza tworzy danie sycące, wypychające żołądek po brzegi.

Typowa pizza amerykańska może zawierać kurczaka, kukurydzę, pieczarki, a nawet kontrowersyjnego nawet dla miłośników pizzy w stylu amerykańskim ananasa. W daniu rodem z USA główne skrzypce gra ser żółty - jest go dużo, pojawia się nawet w brzegach pizzy amerykańskiej, ciągnie się przy każdym kęsie. Ponadto trójkąty amerykańskiej pizzy można zanurzyć w wysokokalorycznym sosie majonezowym, np. czosnkowym.

"Polska" pizza włoska czy tradycyjna włoska pizza? Katowice - Sole Nero

Obawiamy się, że konflikt pomiędzy miłośnikami pizzy włoskiej i zwolennikami pizzy amerykańskiej może być nierozwiązywalny. I nic w tym złego - ot, niech każdy je, co lubi! Warto natomiast pamiętać, że nawet pozornie tradycyjna włoska pizza czy amerykańska pizza serwowane w Polsce wcale nie są stuprocentowo tradycyjne, dostosowuje się je bowiem do gustu polskiego klienta.

Czy najlepsza włoska pizza w Katowicach znajduje się w Sole Nero? Tak! Ale czy jest to wzorowa, typowa włoska pizza? Nie. Łączymy przepis na ciasto do pizzy włoskiej i regułę sięgania po składniki wysokiej jakości z oczekiwaniami smakowymi naszych klientów. I tak powstaje może nie prawdziwa włoska pizza, lecz najlepsze włoskie pizze w Katowicach - w stylu polskim.