Czarna pizza z węglem roślinnym - wyjątkowa pizza na czarnym cieście

Czy to tradycyjna włoska, czy to bogata kompozycyjnie amerykańska, czy to mieszana lub inna - każda pizza zachwyca jakością i rodzajem dodatków. Co jednak z ciastem? Czy ono również może zaskoczyć i zachwycić? Jak się okazuje - owszem! Doskonałym przykładem jest pizza na czarnym cieście, czyli oryginalna pizza czarna, zawdzięczająca nietypowy kolor dodatkowi węgla roślinnego. Dowiedz się o niej więcej i zdecyduj, kiedy ją zamówisz - dziś, w nadchodzący weekend czy może na najbliższą imprezę.

Czy czarna pizza jest bezpieczna?

Jeżeli niecodzienny kolor czarnej pizzy wynika ze spalenia ciasta w piecu do pizzy, takie danie oczywiście nie jest bezpieczne, a restauracja nigdy nie powinna pozwolić sobie na wydanie go klientom. Spalenizna zawiera trujący związek, który zwłaszcza długofalowo może prowadzić do rozwinięcia różnych chorób, w tym raka.

Kiedy jednak mowa o specjalnie przygotowanej pizzy na czarnym cieście, jest to potrawa w pełni bezpieczna. Do wykonania czarnej pizzy używa się węgla roślinnego - tego samego, który znajduje zastosowanie w medycynie. Węgiel aktywny jest produktem bezpiecznym do spożycia.

Czy pizza na czarnym cieście jest zdrowa?

Wyjątkowa pizza czarna z węglem roślinnym jest nie tylko bezpieczna, ale także prozdrowotna. Węgiel aktywny ceniony jest za właściwości adsorpcyjne i wiążące. Przynosi ulgę w zaparciach i biegunkach, a także przy wzdęciach, gazach, refluksie. Poprawia trawienie, co czyni go idealnym dodatkiem do żywności - nie tylko bowiem barwi jedzenie i nadaje mu unikalny charakter, ale także poprawia przyswajanie i przetwarzanie pokarmu w żołądku i jelitach.

O czarnej pizzy warto wiedzieć również to, że jest bogatsza w błonnik względem tradycyjnej pizzy na cieście pszennym. Fakt ów w połączeniu z właściwościami węgla drzewnego czyni ją łatwostrawną.

Psst! Czarna pizza zawiera mniej kalorii w stu gramach względem tradycyjnej odpowiedniczki.

Jak smakuje czarna pizza z dodatkami?

Wbrew pozorom pizza na czarnym cieście nie smakuje diametralnie inaczej niż klasyczna pizza. Dodatek węgla aktywnego czyni ciasto subtelnie innym od czysto pszennego. Chociaż czuć posmak węgla, nie dominuje nad kompozycją. Sercem pizzy - czarnej tak jak każdej innej - są dodatki.

W naszym menu znajdziesz czarną pizzę w popularnych, doskonale znanych Ci odsłonach. Czy to margherita z sosem pomidorowym i mozzarellą, czy to napoli z sosem, serem i anchois, każda włoska propozycja może zostać "pomalowana" na czarno dzięki dodatkowi węgla drzewnego w mące. Z tego powodu wybierając pizzę na czarnym cieście, kieruj się ulubionymi dodatkami. To one nadadzą kompozycji charakter.

Pizza czarna na imprezę

Dla miłośników pizzy nie ma "odpowiedniego dnia" na zamówienie ulubionej potrawy - każdy dzień jest równie dobry. Tak samo każdy dzień jest nową okazją do wypróbowania pizzy na czarnym cieście: wegetariańskiej, mięsnej, z owocami morza, pikantnej. Zarezerwuj stolik w Sole Nero albo zamów czarną pizzę z dostawą do domu.

Szczególnie trafną okazją do wypróbowania czarnej pizzy jest impreza. Jeżeli chcesz zaskoczyć kulinarnie gości i zaserwować im coś pysznego, czego na pewno nigdy nie jedli i co szczerze ich zaskoczy, pizza na czarnym cieście to jest to!

Czy czarna pizza i czarny makaron zawdzięczają barwę temu samemu składnikowi?

Na koniec chcemy rozwiać wątpliwość dotyczącą podobieństwa czarnej pizzy i czarnego makaronu. Chociaż oba dania mogą się znaleźć w menu restauracji serwującej włoskie potrawy, ich baza nie jest taka sama. Pizza na czarnym cieście zawdzięcza kolor wyłącznie węglowi aktywnemu. Czarny makaron zaś to makaron z dodatkiem atramentu z kałamarnicy lub mątwy. Ma specyficzny rybny smak, który nie każdemu pasuje. Na jego tle czarna pizza wypada znacznie atrakcyjniej.